Xsport

Xsport

fredag 23. januar 2015

Østerrike - Praha

Da var jeg tilbake igjen etter 2 uker med masse snø, folk, sightseeing og ikke minst mye moro! Det har skjedd ganske mye de siste 15 dagene, så det blir ganske mye å skrive her!

Reiste fredag 9. januar ca.13.00 etter vi hadde spist frokost, vasket internatene og pakket i bussene. Vi kjørte 2 busser siden vi var ca.90 personer på tur, så vi hadde med oss 3 bussjåfører som fikk være med på hele opplegget i både Østerrike og Praha. Det første vi gjorde var å kjøre til Larvik der vi skulle ta båt videre til Danmark. Avgangen var 19.00, men på grunn av storm/orkan ble vi nesten 2 timer forsinket i land. Jeg er ikke en person som pleier å bli båtsyk, men nå var jeg faktisk ganske kvalm og ble for det meste sittende i ro helt bakerst i båten. Vi var i havn 00.30 og kjørte videre gjennom Danmark. Jeg pleier ikke å synes at det er spesielt behagelig å sove på buss, så det ble veldig dårlig søvn den natten, men jeg overlevde nå og passerte tyskegrensen rundt 05.30. Da klokken ble nærmere 10 stoppet vi for å spise frokost på en café før vi dro videre til Munchen for å plukke opp Bea og Tobi. Det ble et litt lengre stopp ved McDonalds så folk fikk spist litt igjen før vi kjørte videre til Schladming. Vi var ikke fremme på bibelskolen Tauernhoff før veldig seint, men fikk pakket ut alle tingene av bussen og sett meg litt rundt før jeg kollapset i seng. Vi ble plassert på ulike rom, alt fra tomannsrom til åttemannsrom. Jeg havnet med Eline, noe som ble veldig koselig!

Klar for 36 timers reise


Søndagen var det frokost kl.08 med litt informasjon for dagen og fremvisning av personalet. Det var bare frivillige som jobbet der og de kom fra ulike land som Tyskland, Frankrike, USA og Canada. Resten av dagen hadde vi fri, så de fleste dro i bakken som ligger 50 meter fra skolen. Jeg derimot var utslitt etter den lange reisen så det ble til at jeg sov litt, så litt film og slappet av med de andre som ikke orket å stå på ski enda i bistroen før vi hadde middag kl.18. Kl.19.00 hadde vi møte med info for uken og første utdeling av tabbedrakten. Det er rett og slett en stor dinosaurdrakt som er blå og lilla og som vekker ganske mye oppsikt. Det var presentasjoner av ulike tabber hver dag og den som hadde den største tabben måtte bruke tabbedrakten hele neste dag. Elias var førstemann til å få den! Etter møtet gikk de fleste av oss bort til gondolen hvor det var skishow med blant annet dans, flammer, troll og ikke mist skitriks. Hang litt i vinterhagen og bistroen før jeg gikk og la meg for kvelden.

Mandagen begynte med frokost 08.00 før vi møttes alle sammen på toppen av gondolen for å bli delt inn i grupper etter ferdigheter. Hadde absolutt ingen forventninger med å komme i en god gruppe, kom faktisk i den aller dårligste gruppen helt alene! Var ganske morsomt egentlig, men fikk være med en annen gruppe slik at jeg ikke fikk 2 instruktører helt alene (selv om jeg på en måte hadde sett frem til det). Gruppen min hadde 3 instruktører den første dagen; Beate, Cameron og Benni. Vi lærte den mest grunnleggende teknikken i alpint og hadde ulike øvelser frem til 12.15. Da vi var ferdig kjørte jeg og Amalie ned igjen til skolen for å spise lunsj før jeg og Anna Xia dro en tur rundt i sentrum. Om kvelden var det møte hvor det handlet om identitet før Torkild og Andreas fikk tabbedrakten. Etterpå var vi ganske mange som dro på en isbar og koste oss, jeg prøvde appelsinjuice med vaniljeis (av alle ting) og det var overraskende godt!

Schladming

Amalie vennen!



Appelsinjuice med vaniljeis

Tirsdagen våknet jeg opp og var ganske dårlig så ble på rommet nesten hele dagen og bare sov og hørte på musikk frem til middagen. Sarah hadde kveldsmøtet som handlet om hvordan hun fant Jesus og Emma fra IP fikk tabbedrakten. Om kvelden slappet jeg av i bistroen med kortspill og kakao før Oskar, Tor Håkon og Marius fant opp nye idretter i vinterhagen.

Var fortsatt ikke i form på onsdagen, men stod opp til frokosten før jeg satte meg i vinterhagen og slappet av. Ble sittende der en stund før jeg dro på butikken med Amalie og deretter møtte Anna Xia. Etter middagen var det bare et kort informasjonsmøtet der blant annet Johannes fikk tabbedrakten. Resten av kvelden satt jeg i bistroen og slappet av.

Torsdagen ble jeg med i bakken igjen, men vi dro til et annet sted som het Zauchensee. Der hadde vi instruktører i begynnelsen, vi var to grupper sammen og vi skulle stå på ganske små ski. Vi gjorde masse øvelser og det var rett og slett kjempe gøy! Fikk tatt to turer bare på gøy før vi måtte levere de fra oss til lunsj, noe som var en stor skuffelse siden jeg stod bedre på korte ski.. Det var utrolig rart å ta på seg lange ski etterpå og følte jeg hadde null kontroll, haha! Jeg og Amalie dro opp med den ene gondolen og spiste lunsj på en café hvor vi traff på ganske mange andre fra skolen. Fikk tatt et par turer før vi slappet av og dro tilbake til Schladming til middag. Etter middagen var det David som hadde møtet og fortalte om hvordan han hadde blitt kristen. Eivind klarte å få tabbedrakten! Etterpå var vi mange som var i bistroen og spilte kort, Harald lærte meg blant annet et par sjongleringstriks og vi ble kjent med to som jobbet på skolen.

Zauchensee




Fredagen var en litt annerledes dag, da var det nemlig klart for skirace. Vi skulle starte kl.10, men på grunn av kommunikasjonsproblemer ble vi stående og vente i sikkert én time. Etterpå dro jeg tilbake på skolen for å spise og slappe litt av før vi skulle ake. Vi dro bort i et annet anlegg som var ca.20-30 minutter unna der de leide ut akebrett og hadde en 7 km lang bane for bare aking. Det var en helt syk opplevelse! Vi satt to stykker på én kjelke som verken hadde bremse eller ratt, så det var jo fullstendig kaos i begynnelsen siden alle starter samtidig. Jeg kjørte sammen med Amalie og jeg må si at vi fikk det ganske bra til etter hvert. På kveldsmøtet hadde instruktørene laget klar en film fra racet og det var premieutdeling i hver av gruppene (fikk 3.plass!). Det ble også gitt informasjon om morgendagen og Cameron snakket om Bibelen. Deretter var vi mange som satt i bistroen og spilte kort og nøt den siste dagen i Schladming.



Lørdagen stod jeg opp tidlig for å bære ut all bagasjen før frokosten, hvor alle instruktørene takket for besøket, og så dro vi av sted kl.10. Vi stoppet for å spise lunsj, men kjørte for det meste alt i et strekk. Så da var vi plutselig i Praha. Vi bodde på Hotel Globus som ligger et lite stykke fra sentrum der vi fikk utdelt nye romkamerater. Jeg havnet på rom med Emely, Hege og Marie W, noe som ble veldig gøy. Etter folk hadde fått skiftet fikk vi en grov omvisning i sentrum før jeg, Emely, Jonathan, Karoline, Thea, Hildegunn, Marie T og Synne dro på en koselig pizzarestaurant. Vi dro tilbake på hotellet og la oss litt tidlig etter en lang dag.


Søndagen var det frokost kl.09, og siden min buss ikke skulle på guidet tur den dagen, slappet jeg av på hotellet før jeg dro ned til sentrum for å møte de andre. Der var vi nemlig en god gjeng som skulle på hockeykamp! Det var Praha Slavia mot PSG Zlín, to av bunnlagene i serien, så det var ikke verdens mest spennende kamp. Rett etter kampen dro vi til sentrum igjen på en liten café for å få spist litt mat før vi dro på ballett. Vi så "Svanesjøen" (best of) noe som var en veldig fin opplevelse siden jeg aldri har vært på en ballett før. Etter balletten dro jeg, Thea, Emilie, Johanne S, Bea, Marie W, Ellen og Eline til en restaurant og spiste veldig god mat før vi tok metroen tilbake på hotellet hvor det plutselig var putekrig i lobbyen.

Hockeykamp
Mandagen spiste vi frokost før jeg dro på omvisning i en borg sammen med bussen jeg satt på. Torkild fortalte litt om området før vi så vaktskiftet utenfor presidentboligen og kunne gå der vi ville. Jeg spiste lunsj sammen med Martin, Embla, Vilde, Oskar, Kjetil, Ronja, Anne Gudrun, Line, Andreas, Torkild og Mia før vi gikk over Karlsbroen og jeg møtte Emely i sentrum. Vi gikk og så litt i sentrum før vi satte oss inn på en sjokoladecafé der vi fikk smake kjempe god kakao. Etter å ha sittet der en god stund shoppet vi litt før vi handlet mat på et undergrunnssenter og dro tilbake på hotellet og så film mens vi spiste. Før vi la oss var vi en god stund nede i lobbyen og snakket med de andre fra skolen og satt i massasjestol.

Praha


Karlsbroen
Sjokoladecafé
Tirsdagen fikk jeg dusjet og pakket før jeg satt ut all bagasjen i bussene. Vi samlet oss litt kl.10 før jeg, Synne, Oskar og Nora dro på en café nede i sentrum. Etter hvert kom også Thea, Emely, Petter og Jostein S og vi satt der til ca.13.30. Etterpå møtte vi Torkild og noen andre elever før vi dro på butikken og handlet masse mat som vi delte ut til uteliggere. Det var en utrolig sterk opplevelse og er vel det jeg har mest inntrykk av fra denne turen. På vei tilbake til sentrum var det en mann som var nesten bevisstløs på metroen så vi ble værende der og hjelpe til før ambulansefolkene kom. Vi fikk akkurat spist litt mat på TGI Fridays før vi måtte skynde oss tilbake til hotellet for å rekke bussen som dro ca.18.00 mot Tyskland. Vi kjørte hele natten med buss og det ble vel så og si minimalt med søvn. Men var jo koselig også når Martin og Kjetil satte i gang allsang på bussen og skapte god stemning!

Kl.06.00 kjørte vi ombord på en båt som gikk fra Tyskland til Danmark, var vel fremme ca.08. Deretter kjørte vi buss til København hvor vi hadde ca.5 timer på å gjøre det vi ville. Jeg dro på café med Emely, Amalie og Synne før vi var innom en matbutikk og deretter dro ombord på danskebåten. Avreise fra København var 16.30 og brukte en del av tiden på å bare se meg litt rundt, chille på rommet med Emely og bare snakke med andre før jeg sovnet med en gang kl.23.

Det ble en rolig frokost på båten før vi var i land i Oslo rundt kl.10. Så var det bare siste timene på buss før vi var tilbake i Valdres. Det var utrolig deilig å være tilbake igjen og spise hjemmelaget mat. Resten av torsdagen gikk til å pakke ut og bare slappe av med folk.

Bilen til Kristian når vi kom tilbake!
I dag hadde jeg studier og yrker som valgfag før jeg slappet av på rommet. I dag har vi i tillegg fått besøk av mange tidligere elever som er på reunion i helgen, så har vært ganske mye liv her! Men det har vært 2 fantastiske uker på tur med denne herlige gjengen på skolen her!

torsdag 8. januar 2015

Tilbake i Vællærsh

Da var jeg tilbake i Valdres og disse dagene har så og si bare forsvunnet. Julen hjemme var veldig fin og det var deilig å få slappet av, men 3 uker var ekstremt lenge. Jeg kom tilbake hit på søndag med tog og det var utrolig deilig å se folk igjen!

Mandag var det klart for skikkelig skole, så etter en lengre morgensamling med mye info gikk vi tilbake til internatet og ryddet vekk all julepynten. Før lunsj slappet jeg av på rommet sammen med Anja og etterpå var det klart for nytt valgfag; redesign. Vi fikk jobbe med hva vi ville i 4 timer, før det var videre til middag. Etter middagen slappet jeg av på rommet før jeg gikk opp i gymsalen og trente litt balanse, og deretter bar det i seng.

Tirsdag begynte med ishockey i Fagernes, noe som var litt vel tidlig, litt vel kaldt og litt vel vanskelig. Dessverre var jeg uheldig med litt store skøyter, så det endte ikke så bra. Vi var tilbake til lunsj og etterpå hadde vi skredkurs i foredragssalen. Det var ganske lærerikt og veldig skremmende egentlig (kommer aldri til å kjøre utenfor løyper!). Om ettermiddagen chillet jeg, Renate og Anja på rommet og snakket og hørte på musikk, helt til vi ble inkludert i et nøtte-eksperiment med Torgeir og Sindre. På kvelden spilte folk litt fotball i gymsalen, så ble sittende der å se på hvordan konkurranseinnstinkt utvikler seg i løpet av en kveld.

Onsdag var jeg rett og slett sengeliggende, formen var virkelig ikke på topp, så det ble en del soving og hekling i løpet av dagen. På kvelden fikk jeg flyttet meg ned på kjøkkenet og var der sammen med Amalie, Renate og Frøydis.

I dag begynte dagen med et sikkerhetsmøte rektor hadde i forhold til alle reisene som kommer denne våren. Jeg ble rett og slett veldig imponert over sikkerhetstiltakene til skolen! Etterpå var det litt mer info i forhold til turen vi skal på i morgen. Resten av dagen har jeg og Amalie brukt på å pakke og handle for i morgen reiser vi til Østerrike. Vi er 5 klasser som skal være der i én uke før vi drar innom Praha på veien tilbake. Jeg er veldig spent på hvordan denne turen blir, men regner med den bliren stor opplevelse. Nå holder jeg, Amalie og Renate på å lage lasagne og jeg forbereder meg vel mentalt til å sitte på buss i ca 36 timer. Så dere kommer nok ikke til å høre noe fra meg før jeg er tilbake igjen, men til gjengjeld blir det et laaangt innlegg. Nå er det også blitt lagt ut bilder fra ballet for de som kanskje er interessert i å se dem, de kan du finner HER.